Transporturi de marfa
EUROTRANSPREST ofera solutii flexibile de transport rutier de marfa cu greutati cuprinse intre 0,5 si 40 tone, adaptate la necesitatile clientului pentru incarcaturi interne (nationale) colective, cu incarcari partiale sau totale.
Abordarea noastra a afacerii incepe intotdeauna cu intelegerea nevoilor si cerintelor clientilor nostri. Intelegerea buna a afacerii si cerintelor dumneavoastra in combinatie cu portofoliul nostru flexibil de produse, cunoasterea industriei si intelegerea dinamicii pietei este cheia pentru succesul nostru reciproc.
Transporturile rutiere se pot efectua in doua variante de incarcare:
- incarcare completa (full truck load – FTL);
- incarcare partiala (less that truck load – LTL)
Putem oferi tarife de transport marfa competitive pe rute si destinatii din si catre toate judetele Romaniei: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea. Transporturile se executa in baza conventiilor internationale CMR / TIR.
Daca sunteti interesat de servicii de transport rutier de marfa va rugam sa ne contactati pentru a va face o oferta de pret.
Tipuri de camioane utilizate in transportul de marfa
Pentru marfuri cu greutati mici se utilizeaza camionete cu prelata sau structura inchisa (dube, vanete) de 1.5 pana la 3.5 tone sarcina utila, care pot asigura un transport eficient si flexibil. De asemenea, aceste camionete pot fi dotate si agreate ADR pentru transport de marfuri periculoase.
Camioanele de 20 de tone cu prelata sau structura inchisa (dube) sunt mijloacele de transport marfuri standard adesea intalnite pe toate rutele de transport. Avand o lungime a semiremorcii de 13.60 m, latime de 2.45 m, inaltime la prelata de 2.70 m si un volum de aproximativ 90 metri cubi, acest tip de camioane pot incarca 20 tone de marfa. Camioanele standard de 20 tone pot deservi nevoile dvs de transport atat pentru transport partial cat si pentru transport cu incarcatura completa din si catre orice destinatie. Sunt recomandate transporturilor de marfuri paletate, numarul de europaleti transportati fiind de 33. Autocamioanele cu semiremorca prelata sunt folosite deasemenea la transportul de marfuri lungi a caror incarcare se poate face prin lateral.
Camioanele speciale tip MEGA si JUMBO spre deosebire de cele standard pot incarca in semiremorca un volum mai mare de marfa. Camioanele tip MEGA au inaltimea la prelata mai mare, de pana la 3.00 m, astfel reusind asigurarea la incarcare a unui volum de aproximativ 100 metri cubi, la o greutate utila de maxim 21 tone. Camioanele tip JUMBO au spre deosebire de celelalte tipuri de camioane o semiremorca „gat de lebada”. Podeaua prezinta asa numita „scena”, in lungime de 4m, mai ridicata. Coviltirul are 8 obloane concepute pentru incarcarea marfurilor prin lateral. Inaltimea de 3 m este numai in partea din spate iar pe scena avem o lungime de 4 metri cu o inaltime ce difera de la fabricant (2.40, 2.50 sau 2.55 m). Se ajunge astfel la un volum de aproximativ 95 metri cubi, la o greutate utila de maxim 21 tone.
Un alt tip de camioane speciale sunt camioanele de 20 tone tip duba pentru transportul de confectii si textile (dotate cu bare orizontale pe care se aseaza umerasele cu confectii).
Camioanele frigorifice asigura transportul international sau intern pentru marfurile cu diverse grade de perisabilitate. Marfurile ce se pot transporta cu camioane frigorifice sunt de regula din categoria celor alimentare.
Daca nu sunteti siguri ce tip de camion este potrivit pentru transportul marfurilor dvs. contactati-ne si vom stabili impreuna cea mai buna solutie de transport.
Tipuri de marfa transportabila in regim intern
Transport marfa paletizata
Paletul este o structura speciala pe care se aranjeaza marfa, cu un design conceput pentru a fi manipulat usor cu ajutorul motostivuitoarelor sau a macaralelor de mici dimensiuni. Acestia pot fi fabricati din lemn, carton, metal sau plastic. Dimensiunile paletilor sunt standardizate, existand diferente insa intre cei utilizati in SUA si cei utilizati in Europa (denumiti si europaleti).
Marfurile ce pot fi paletizate includ, dar nu se limiteaza la:
- echipamente (componente, subansamble, piese de schimb, etc.);
- electronice si electrocasnice;
- materiale textile (imbracaminte, incaltaminte, etc.);
- produse alimentare (congelate, conservate, uscate, semipreparate, etc.);
- bauturi alcoolice si non-alcoolice, apa imbuteliata, etc.
Transport marfa vrac
Marfurile vrac sunt acele marfuri neambalate sub o forma standardizata: palet sau container. Acestea pot fi impartite in doua categorii din punct de vedere al prezentarii: marfurile vrac propriu-zise si marfurile vrac la bucata.
Marfurile vrac propriu-zise sunt marfurile care nu sunt ambalate sub nici o forma. Astfel de marfuri sunt cerealele, minereurile (feroase si neferoase), carbunii, cimentul, lemnul, unele produse chimice (fertilizatori, pulberi rasinoase, granule si pelete din plastic, fibre sintetice, etc.), alimente (cartofi, zahar, sare, seminte), produse de cariera concasate sau sortate (nisip, agregate, piatra bruta), etc.
Marfurile vrac la bucata sunt marfurile ambalate in saci, cutii, baloti, butoaie sau alte recipiente. Tot in aceasta categorie intra si alte produse la bucata cum ar fi autovehiculele si utilajele necontainerizate.
Transport marfa containerizata
Containerizarea este un sistem standardizat de ambalare a diverselor marfuri pentru transportul intermodal al acestora.
Containerele vin in mai multe variante si ofera posibilitatea transportului rutier, feroviar, maritim sau aerian.
Tipurile de marfuri ce pot fi containerizate includ, dar nu se limiteaza la:
- echipamente (componente, subansamble, piese de schimb, etc.);
- materiale textile (imbracaminte, incaltaminte, etc.);
- materiale siderurgice (tabla, sarma, fier beton, profile metalice, tevi, etc.);
- cherestea si produse din lemn
- utilaje, masini (utilaj petrolier, industrial, agricol, etc.);
- autovehicule;
- produse alimentare (congelate, conservate, uscate, semipreparate, etc.);
- bauturi alcoolice si non-alcoolice, apa imbuteliata, etc.